TEMA: Status på kommunal kræftrehabilitering
 
TEMA-NYHEDSBREV fra Center for Kræft og Sundhed København
Oktober 2020
Link til alle artikler

Status på kommunal kræftrehabilitering

I anledning af at centerchef Jette Vibe-Petersen efter 13 år som leder af Center for Kræft og Sundhed København går på pension, ville vi have holdt en festlig temadag med inviterede oplægsholdere og tilhørere.
 
Dette arrangement blev desværre aflyst på grund af situationen med COVID-19. Vi har derfor besluttet at udgive oplægsholdernes bidrag som artikler, som du kan læse i dette nyhedsbrev og på vores hjemmeside.
 
Vi ønsker med dette nyhedsbrev at sende centerchef Jette Vibe-Petersen godt ind i sit otium med en markering af den indsats, hun har gjort for kræftrehabiliteringen i sin funktion som chef for Center for Kræft og Sundhed København.
 
Tema 1: 
Er forløbene i CKSK individuelt tilpassede, uafhængigt af kræftdiagnose, alder, køn, social status og etnicitet, og resulterer de i en positiv udvikling i forhold til livskvalitet?
  • Et historisk rids
    v/Jette Vibe-Petersen, centerchef, Center for Kræft og Sundhed Københav
  • Online understøttet rehabilitering til borgere med hoved-halskræft
    v/udviklingsterapeut Rikke Daugaard og ergoterapeut Heidi Birkemose, CKSK
  • Bevares livskvaliteten? Og hvad er de ældres behov?
    v/Sine Rosse og Karen Trier, specialkonsulenter, CKSK
  • Mænd og kræftrehabilitering i en social kontekst
    v/Jef Holm-Hansen og Jette Vibe-Petersen, centerchef, CKSK
Tema 2:
Fremtidige udfordringer i kommunal kræftrehabilitering
  • Hvor langt er vi med kræftrehabilitering i Danmark?
    v/Ann-Dorte Zwisler, videncenterchef, professor, overlæge, REHPA
  • Hvor langt er vi i Danmark med diagnosticering og behandling af senfølger til kræftsygdom?
    v/Christoffer Johansen, professor, overlæge, dr.med., Onkologisk Klinik CASTLE 9601, RH
  • Et organisatorisk perspektiv: Hvad er kommunernes opgave i forhold til kræftrehabilitering og herunder i forhold til senfølger?
    v/Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen
 
Tema 1: Er forløbene i CKSK individuelt tilpassede, uafhængigt af kræftdiagnose, alder, køn, social status og etnicitet, og resulterer de i en positiv udvikling i forhold til livskvalitet?

Tema 1

Er forløbene i CKSK individuelt tilpassede, uafhængigt af kræftdiagnose, alder, køn, social status og etnicitet, og resulterer de i en positiv udvikling i forhold til livskvalitet?
Link til alle artikler
 
Centerchef Jette Vibe-Petersen

Et historisk rids v/Jette Vibe-Petersen, centerchef, Center for Kræft og Sundhed København

Det er med stolthed og glæde, jeg ser tilbage på 13 år som leder af Center for Kræft og Sundhed København (CKSK).
 
Vi har gennem alle årene arbejdet med udvikling af vores indsatser, enten som udviklings – eller forskningsprojekter eller de senere år også efter Forbedringsmodellen, som har vundet indpas i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Læs indlægget her
 
Udviklingsterapeut Rikke Daugaard og ergoterapeut Heidi Birkemose

Online understøttet rehabilitering til borgere med hoved-halskræft v/Rikke Daugaard, udviklingsterapeut og Heidi Birkemose, ergoterapeut, CKSK

Patienter med hoved-halskræft er en lille patientgruppe, som ofte er svært belastede af bivirkninger og senfølger til behandlingen. I mindre kommuner kan det være svært at holde sig opdateret på rehabiliteringsbehovet hos små patientgrupper. 
 
Derfor har www.sundhed.dk givet plads på deres hjemmeside til et digitalt understøttet rehabiliteringstilbud, som henvender sig til både patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle.
Læs indlægget her
 
Specialkonsulenterne Sine Rossen og Karen Trier

Bevares livskvaliteten? Og hvad er de ældres behov? v/Sine Rossen og Karen Trier, specialkonsulenter, CKSK

CKSK har siden etableringen i 2007 arbejdet med at undersøge, om kræftramte borgere, der henvises til et individuelt tilrettelagt rehabiliteringsforløb, oplever en bevaret livskvalitet trods kræftsygdom og evt. pågående kræftbehandling.
Læs indlægget her
 
Jef Holm-Hansen, MME og Jette Vibe-Petersen, centerchef i CKSK

Mænd og kræftrehabilitering i en social kontekst v/Jef Holm-Hansen, administrator i Mænds Mødested Elefanthuset og Jette Vibe-Petersen, centerchef, CKSK

Mænd har 7% større risiko end kvinder for at udvikle kræft og har samtidigt dårligere overlevelse. Desuden får mange mænd ikke den nødvendige støtte til at leve det bedst mulige hverdagsliv med de konsekvenser, sygdom og behandling medfører. De fleste kommuner i Danmark oplever således, at langt flere kvinder end mænd deltager i kræftrehabilitering. I CKSK har vi desuden vist, at kræftpatienter med en videregående uddannelse har større chance for at blive henvist til de kommunale tilbud.
 
CKSK har på nuværende tidspunkt praksisbaseret erfaring for, at et brugerdrevet Mænds Mødested for kræftramte mænd kan supplere et ’klassisk’ rehabiliteringsforløb.
Læs indlægget her
 
Tema 2: Fremtidige udfordringer i kommunal kræftrehabilitering

Tema 2

Fremtidige udfordringer i kommunal kræftrehabilitering
Link til alle artikler
 
Ann-Dorthe Zwisler, professor REHPA

Hvor langt er vi med kræftrehabilitering i Danmark? v/Ann-Dorthe Zwisler, videncenterchef, professor, overlæge, REHPA

Kræftrehabilitering lod historisk vente på sig i Danmark og blev først introduceret i 2000 i forbindelse med Kræftplan I. I 2008 var Københavns Kommune en af de første, som etablerede et kommunalt kræftrehabiliteringscenter i forlængelse af kommunalreformen. Dette blev starten på Center for Kræft og Sundhed København (CKSK), som i dag er et unikt nationalt og internationalt fyrtårn for kommunal kræftrehabilitering takket være en stærk og markant leder Jette Vibe-Petersen, som nu takker yderst velfortjent af.
 
REHPA kan se tilbage på fem år med inspirerende og givende samarbejde. Vi ønsker Jette Vibe-Petersen held og lykke og ser frem til at fortsætte det frugtbare samarbejde med CKSK de kommende år omkring fortsat udvikling af rehabiliteringsindsatserne.
Læs indlægget her
 
Christoffer Johansen, professor, overlæge, dr.med. Onkologisk Klinik, CASTLE 9601, RH

Hvor langt er vi i Danmark med diagnosticering og behandling af senfølger til kræftsygdom? v/Christoffer Johansen, professor, overlæge, dr.med., Onkologisk Klinik CASTLE 9601, RH

Hvor langt vi er i Danmark i forhold til diagnosticering og behandling afhænger af, hvilket aspekt det drejer sig om. Indenfor udvalgte fysiske områder er vi nået langt, men vi halter bagefter, når det drejer sig om "generelle senfølger".
Læs indlægget her
 
Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

Et organisatorisk perspektiv: Hvad er kommunernes opgave i forhold til kræftrehabilitering og herunder i forhold til senfølger? v/Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen

At medvirke til at mennesker kan få et godt liv under og efter en kræftsygdom er en vigtig kommunal opgave. Rehabilitering, indsatsen overfor senfølger efter kræft samt støtte til pårørende er i den forbindelse væsentlige fokusområder.
Læs indlægget her
 
Footer