Nyhedsbrev
 
Nyt om byggesager
Februar 2024
2024 er skudt godt i gang. Som vanligt bød årsskiftet på en række ændringer i BR18. Dem har vi kigget nærmere på sidst i nyhedsbrevet. Og før du når så langt, kan du blive klogere på to nye initiativer, vi søsatte kort før jul, men som også kommer til at præge vores samarbejde med jer i 2024.
 
God læselyst!

Stor opbakning til nyt dialogmøde i november

Omgivet af guldbelagte paneler, store lysekroner og smukke gobeliner var knap 150 mennesker fra byggebranchen samlet til dialogmøde i rådhusets imponerende festsal den 29. november.
 
Ud fra devisen om, at vi kommer tættere på de gode løsninger, hvis vi samarbejder og er i løbende dialog, inviterede vi i sidste nyhedsbrev til det første i en række dialogmøder om byggesager i Københavns Kommune.
 
Mødet bød bl.a. på drøftelse af ”den gode forhåndsdialog” og snigpremiere på Min Byggesag – en ny digital løsning, som giver bedre overblik over forløbet i en byggesag.
 
Kommunen fik lektier med hjem
Vi fik langt større tilslutning til dette første møde, end vi have turde håbe på. Tak for det. Der blev snakket ivrigt ved bordene og spørgelysten var stor. Vi gik hjem med mange konkrete input til, hvordan vi kan forbedre forhåndsdialogen, så den efterfølgende sagsbehandling bliver mere gnidningsfri, ligesom vi fik god tilslutning til en referencegruppe, som vil hjælpe os med videreudvikling af Min Byggesag.
 
Vi gentager succesen til maj, hvor vi drøfter nye aktuelle emner. Så hold øje med tilmeldingslinket i næste nummer af Nyt om byggesager.

Min Byggesag – en track’n’trace for byggesager

Alle, som har søgt om tilladelse til et byggeprojekt, ved, at det kan være svært at gennemskue og få overblik over sagsbehandlingsprocessen i kommunen. Mange vil gerne kunne følge med i, hvor langt i processen deres ansøgning er kommet, og ikke mindst hvornår de kan forvente en afgørelse, så de bedre kan planlægge deres byggeri.
 
Derfor har vi nu udviklet Min Byggesag – en ny digital løsning, som gør hele sagsbehandlingen mere ’gennemsigtig’ og giver et bedre overblik over fremdriften af en byggesag fra indsendt ansøgning til afsluttende tilladelse. En slags track’n’trace for byggesager.
 
Mange nye ansøgere har logget ind
Hvis du har søgt om byggetilladelse i Københavns Kommune efter den 30. november, kan du på minbyggesag.kk.dk hurtigt logge ind på mobil, tablet eller computer og følge netop din byggesag – eller byggesager, hvis du har flere byggeprojekter i gang.
 
Det har 85% af ansøgerne benyttet sig af, siden vi lancerede sitet for 2 måneder siden. Det tyder på, mange har taget godt imod det nye initiativ og er nysgerrige på, hvad siden kan.
 
Vi vil gerne blive klogere og gøre bedre
Men vi er også bevidste om, at der er plads til forbedring. Her kommer referencegruppen fra dialogmødet ind i billedet. Gruppen, som repræsenterer flere forskellige typer af virksomheder i København, har allerede givet os nyttig feedback og flere konkrete forslag til videreudvikling.
 
Bl.a. en samlet oversigt over frister og deadlines for alle ens igangværende sager. En oversigt, der kan bruges som et prioriteringsredskab. Det arbejder vi videre på, ligesom vi også vil arbejde på at gøre tidspunkt for forventet afgørelse mere dynamisk på baggrund af det enkelte sagsforløb fremfor af den gennemsnitlige sagsbehandlingstid.
Se præsentation af Min Byggesag

Ændringer i BR18 – brandforhold ikke længere kommunens ansvar

Den 1. januar 2024 trådte en række nye ændringer i Bygningsreglementet (BR18) i kraft.
 
Det handler bl.a. om:
  • større krav til tilgængelighed for nybyggeri af enfamiliehuse
  • ikke længere krav om elevator i midlertidige studieboliger
  • færre krav til primitive bygninger som fx shelters
  • nye krav til afstand mod vej
Brandforhold er nu rådgivers og ejers ansvar
En væsentlig ændring handler om kommunens rolle i forbindelse med byggeprojekter i brand- og konstruktionsklasse 2-4 og om de indsatstaktisk traditionelle brandforhold.
 
Fra årsskiftet skal kommunen ikke længere kontrollere i ansøgningen, om byggeprojektet er indplaceret korrekt i brand- og konstruktionsklasse, hvis den certificerede rådgiver har indplaceret byggeprojektet i klasse 2-4. Det er nu de private certificerede brand– og konstruktionsrådgivere, som skal stå inde for brandforholdene.
 
Dette giver en tydeligere ansvarsfordeling mellem kommunen og de certificerede rådgivere. Det er dog fortsat ejer, der har det endelige ansvar for, at bygningerne er lovlige og sikre.
 
Ændringen betyder også, at kommunen nu kun skal godkende indsatsforhold, hvis den certificerede brandrådgiver meddeler, at der IKKE er tale om indsatstaktisk traditionelle løsninger.
 
Læs bekendtgørelsen om ændringer i BR18

Vidste du...?

 
  • at du på vores hjemmeside kan finde retningslinjer for byggeri af ungdomsboliger i København? - Som Danmarks største studieby har Københavns Kommune stort behov for boliger til studerende. Vi har gjort det nemmere for dig at få overblik over de krav og rammer, der gælder for byggeri af netop den boligtype: Ungdomsboliger i København | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)
  • at BR18-ændringerne fra 1. januar 2023 bl.a. handlede om nye klimakrav til nybyggeri? - I vores nyhedsbrev fra januar 2023 kan du læse mere om, hvad det betyder for ansøgningsprocessen.
 
 
 
Modtager du endnu ikke vores nyhedsbrev?
Tilmeld dig her
Footer