Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Københavns Kommune November 2014     
     Handicapcenter København
Så er vi klar med en ny udgave af HCK Nyt. I dette nummer er der et særligt fokus på borgerinddragelse og samskabelse. Vi bringer tre indlæg, der på hver sin måde beskriver, at det giver bedre løsninger at inddrage brugere og samarbejdspartnere. Som du kan læse i det første indlæg, har et enigt Socialudvalg godkendt en indstilling fra Handicapcenter København om en ny organisering. En indstilling som er blevet til på baggrund af en organisationsanalyse, hvor repræsentanter fra centrets forskellige interessenter er blevet hørt. Du kan også læse om Forældrerådets stormøde for forældre til børn og unge med handicap, et samarbejdsmøde mellem de to brugerrettede råd i centret samt en række korte indlæg med information om kommende arrangementer mv.

God læselyst!

Brug disse links til at dele vores nyhedsbrev, hvis du kender andre med interesse for, hvad der sker i og omkring Handicapcenter København.

 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet

Ny organisering af Handicapcenter København

Der er godt nyt til byens borgere med funktionsnedsættelse. Den 29. oktober godkendte et enigt socialudvalg en indstilling om en ny organisering af Handicapcenter København. Ændringerne sigter mod en mere sammenhængende og helhedsorienteret sagsbehandling med fokus på brugernes behov. Det betyder bl.a. faste sagsbehandlere til alle, der ønsker det, en fælles modtagelsesenhed og etablering af tre tværfaglige teams, der understøtter helhedsorientering og høj faglighed (et voksenteam, et ungeteam og et børneteam). Indstillingen tager afsæt i en analyse, der er blevet udarbejdet de sidste måneder af konsulenthuset Implement Consulting Group med inddragelse af brugere, medarbejdere og samarbejdspartnere - omtalt i tidligere nyhedsbreve.

Organisationsanalysen peger især på, at den nuværende organisationsstruktur i centret ikke understøtter helhedsorientering i tilstrækkelig grad. Selvom centret har gennemført en række tiltag mod en mere helhedsorienteret tilgang, har borgerne ikke oplevet, at ændringerne har haft stor nok effekt. Den nye struktur skal derfor bane vejen for bedre at kunne imødekomme den enkelte borger. 

Handicapcentrets forslag til en ny organisering blev præsenteret for Socialudvalget af myndighedschef Vibeke Ries og Implement Consulting Group sammen med repræsentanter fra Forældrerådet og Centerrådet. Herudover var en række borgere mødt frem for at vise deres opbakning - som det ses på fotoet herunder. Socialudvalget godkendte enstemmigt forslaget og roste handicapcentret for den måde borgere og medarbejdere er blevet involveret på i processen. I den kommende tid går arbejdet i gang med at få den nye organisering til at blive til virkelighed. Der er allerede nedsat en række interne arbejdsgrupper. I denne proces involverer vi igen borgere og andre interessenter samt Arbejdsmiljø København og Medarbejderudvalget i Handicapcenter København, der skal understøtte medarbejdernes trivsel i forbindelse med ændringerne.

En glad myndighedschef
Myndighedschef Vibeke Ries glæder sig over den brede opbakning til løsningen. "Den nye organisering vil hjælpe os med at nå i mål med at løse vores kerneopgave: "sammen skaber vi løsninger, der øger livskvalitet og selvhjulpenhed for københavnere med handicap" som har været vores specifikke fokus siden marts 2014. En sådan organisering giver os rammer for at bedre at kunne imødekomme borgernes forskellige behov. Vi vil både kunne imødekomme de borgere, der har brug for råd- og vejledning nu og her, de borgere der gerne vil betjene sig selv på vores hjemmeside såvel som de borgere, der har brug for meget kontakt med os". Banen er heldigvis allerede kridtet op for de kommende organisationsændringer. "De tiltag vi allerede har gennemført, har haft stor betydning for, at vi nu er klare til ændringer af organisationen. Og vi er allerede godt på vej med at skabe en kultur, der understøtter dette," slutter Vibeke Ries.



Socialudvalgsmøde på Københavns Rådhus den 29. oktober 2014 med fremmødte borgere
Læs mere og se mødematerialet

Borgerinddragelse giver bedre løsninger

Når Handicapcenter København søsætter nye tiltag er der næsten altid borgere med i spillet. Erfaringerne har nemlig vist, at borgerinddragelse og samskabelse giver langt bedre løsninger for alle parter. Foruden den netop omtale organisationsanalyse er Familiehuset  der åbnede i foråret, et helt konkret projekt der er blevet til i samspil mellem borgere og kommune. Huset er et tilbud til børn og unge med funktionsnedsættelser og deres familier, og tilbagemeldinger viser, at brugerne er rigtig glade for tiltaget. 
Charlotte N. Kjær, der er Udviklingschef i Handicapcenter København fortæller, at centrets erfaringer med samskabelsesprocesser er positive: "Det er blevet tydeligere hvad borgerne efterspørger, og dermed også meget nemmere at skabe løsninger. Jeg tror, det giver noget fælles ejerskab, at man har været med til at skabe løsningerne sammen," siger hun. 

Input fra borgerene til ny hjemmeside
Når Handicapcenter København i det nye år går i luften med et nyt og selvstændigt websiten - er både indhold og design også med et kraftigt fingeraftryk fra borgere. Bl.a Theis Brochmann Klemm, som er en af de 20.000 borgere, der er i berøring med centret. Han har siddet med i en fokusgruppe, der hjælper designerne med at tydeliggøre, hvad der er vigtigt, når man som borger klikker ind på siden. Redaktionen har spurgt tre deltagere i fokusgruppen, hvordan de oplever det at blive inddraget i udviklingen af det nye website:    


"Det er genialt at vi bliver hørt og får indflydelse. Det kan godt være, at der sidder nogle konsulenter og kommunalt ansatte, der har forstand på at lave en hjemmeside, men de ved ikke, hvad det vil sige at være handicappet. Det er os, der kan komme med pip om, hvor skoen trykker og hvad der er relevant for os. Jeg synes, det er fantastisk at blive inddraget i den proces," siger Theis Brochmann Klemm.

"Jeg vokser, når jeg kan være med til at hjælpe andre brugere af hjemmesiden ved at fortælle, hvad jeg har behov for samtidig med at det giver mig en større forståelse for, hvad Handicapcenter København er. Jeg føler, at jeg bliver taget alvorligt og at det jeg byder ind med kan bruges til noget. Det giver mig selvrespekt.". Det fortæller Victoria Adrian, der lever med sclerose. 

"Jeg ser dårligt, og i forhold til det kan jeg påpege nogle ting, som designerne måske ikke ville have tænkt på, hvis jeg ikke havde sagt det, og jeg kan også sparke ind med, hvilke ting, der kan være svære at forstå eller virker ulogiske. Det er skønt, at min holdning kan bruges og at jeg på denne måde får medindflydelse," lød det fra Gitte Pedersen 
Læs også artikel om kreativ samskabelse i workshop om god overgang til voksenlivet

Stormøde ved Forældrerådet

Foto af Hans Jørgen Mølle (privateje)
Den 18. september var der stormøde ved Forældrerådet i Handicapcenter København  for forældre til børn og unge med tilknytning til centret.

Her gav forældrerepræsentanterne bl.a. en status på, hvad rådet har arbejdet med,  siden det blev nedsat i juli 2013 - og kiggede frem mod kommende fokusområder. De blev godt hjulpet på vej af de fremmødte forældre, der nedfældede ris, ros,  håb og bekymringer for fremtiden på gule post it sedler, der som så senere vil komme på dagsordenen i Forældrerådet. Et andet tema var en drøftelse af de  indsatser, som Handicapcenter København har sat i værks for at forbedre rammerne for samarbejdet mellem forældre og handicapcentret.  Det blev præsenteret af myndighedschef, Vibeke Ries. Også borgerrådgiveren Johan Busse deltog i mødet. Han fortalte bl.a. om  tendenser i klager vedr. sagsbehandlingen i Handicapcenter København, der går mod færre klager.
Læs mere om Forældrerådet

Fællesmøde mellem brugerrådene

Billede af talebobler
Den 23. oktober afholdte  Centerrådet og Forældrerådet i Handicapcenter København et fælles møde. De to brugerrettede råd drøftede bl.a. fælles temaer for det fremadrettede arbejde. På dagsordenen var også en drøftelse af, hvordan samarbejdet og videndeling mellem de to råd skal foregå.  

Det er første gang, at de to brugerråd holder et sådant møde - men ikke sidste gang. På mødet aftalte rådene nemlig at mødes igen i starten af det nye år.  

Ny børnehandicapstrategi på gaden

Børn og unge og deres familier skal opleve øget livskvalitet og større selvhjulpenhed. Det er målet for kommunens nye strategi for børn og unge med handicap og deres familier. Den nye børnehandicapstrategi, har fem overordnede fokusområder:

1. Tidlig indsats i forhold til børn og unge med handicap og deres familier
2. God overgang til voksenlivet for unge med handicap
3. Udvikling og kvalificering af Københavns Kommunes tilbudsvifte
4. Styrkede rammer for samarbejde mellem Handicapcenter København og Center for Børn med Handicap
5. Bedre myndighedsarbejde i Handicapcenter København

Der er naturligvis konkrete tiltag under hvert fokusområde. Andet steds i dette nyhedsbrev kan du læse om et af tiltagene i forbindelse med god overgang til voksenlivet for unge med handicap. Du kan læse mere om strategien og downloade den på kommunens hjemmeside herunder.

Foto af mor der holder et smilende barn med handicap
Læs mere om den nye børnehandicapstrategi

Digital post

Digitalt symbol i konvolut

Den 1. november var der slut med fysiske breve fra det offentlige. Fremover får borgere over 15 år i stedet leveret offentlige breve i den digitale postkasse. Men nogle handicapgrupper oplever udfordringer ved digitaliseringen, og derfor er det muligt at  søge om fritagelse fra ordningen. Det gør du ved at udfylde og underskrive en fritagelsesblanket, som skal afleveres hos et Borgerservicecenter. Du skal huske legitimation. Har du ikke selv mulighed for at møde op, kan du bede en pårørende om at hjælpe dig. Så skal du blot huske at udfylde fuldmagten på fritagelsesblanketten. Du kan også ringe til Handicapcenter København på tlf. 33 17 88 00, hvis du har brug for yderligere råd og vejledning.

For andre handicapgrupper kan selve teknologien omkring digital post give tilgængelighedsproblemer. Københavns Borgerservice og kommunens Borgerrådgiver er derfor i gang med at sikre, at synshandicappede og svage læsere får mulighed for at anvende Digital Post, hvis de ønsker det. Læs mere om arbejdet med tilgængelighedsproblemer på Borgerrådgiverens side 
Læs mere om digital post

Besøg i Danske Handicaporganisationer

Det er vigtigt for Handicapcenter København at have en god kontakt med vores interne og eksterne samarbejdspartnere. Vi tror på, det har en positiv effekt, der også kommer borgere med tilknytning til centret til gode. Ledelsen i handicapcentret har derfor været på besøg hos Danske Handicaporganisationer (DH) i Høje Tåstrup i verdens mest tilgængelige hus. Et besøg som Centerrådsformand, Hans Jørgen Møller havde sat i værks. Formålet med mødet var både erfaringsudveksling mellem DH og handicapcentret og en drøftelse af forskellige tiltag, der kan øge kommunikationen og samarbejdet mellem de to. På programmet var bl.a. orientering og debat om organisationernes struktur i handicapbevægelsen og den aktuelle handicappolitiske situation.

Afdelingsleder Frederikke Sørensen var begejstret for besøget. "Det var et fint arrangement og meget spændende at se verdens mest tilgængelige hus med egne øjne - og høre om DHs vinkel på vores arbejde i handicapcentret. Vi fik også en god indsigt i DHs rolle i samfundet og samarbejdet mellem handicaporganisationerne", slutter hun.

Vektor med hænder der rækker ud efter hinanden
Læs mere om Danske Handicaporganisationer

Samarbejdsmøde med hospitalerne

En anden vigtig samarbejdspartner er hospitalerne. Handicapcenter København har derfor afholdt et samarbejdsmøde med socialrådgivere fra hospitaler i Københavnsområdet. Det er ofte hospitalerne, der møder familier til børn og unge med nedsat funktionsevne først. Og det er ofte via hospitalerne, at familierne får den første information om muligheder for støtte i den sociale lovgivning. Formålet med mødet var derfor at skabe gode rammer for samarbejdet mellem hospitalerne og handicapcenter København. Herunder hvordan de to instanser bedst muligt kan udveksle og koordinere viden om familiernes behov for støtte, så familierne hurtigt bliver tilbudt den rette hjælp. 

Der var stor opbakning til mødet, og socialrådgivere fra alle de inviterede hospitaler mødte op. Arrangørerne af mødet fortæller, at gæsterne var meget interesserede og spørgelystne. Der er allerede aftalt et nyt møde i starten af det nye år, med fokus på organisering af samarbejdet mellem hospitaler og handicapcenter. 

KORT NYT

Orienteringsmøde om overgangen til voksenlivet

Handicapcenter København inviterer til et orienteringsmøde for forældre til unge på 16 og 17 år med tilknytning til centret. Mødet omhandler de forandringer og muligheder der opstår, når den unge fylder 18 år og overgår til handicapcentrets voksenområde. Herunder også uddannelse og beskæftigelse. Mødet finder sted den 27. november kl. 17.00 - 20.00. 
Se program og info om tilmelding

Dækning af kørselsudgifter til basisplads

Hvad er kriterierne for, at forældre kan få dækket udgifter til kørsel af deres børn til og fra en basisplads? Børne- og ungdomsforvaltningen, Børnefamiliecenter København og Handicapcenter København har udarbejdet en vejledning til forældre om mulighederne for at få dækket sådanne udgifter. Du finder vejledningen på kommunens website på side om  dækning af merudgifter til børn og unge.  
Hent vejledningen

Nyt om kommunens budget for 2015

Flere boliger og længerevarende botilbudspladser til udviklingshæmmede er blandt de tiltag, som Københavns Kommune har prioriteret på næste års budget. Også socialpædagogisk ledsagelse af borgere med handicap og sindslidelse får til ført flere penge i 2015.
Læs mere om budget 2015

Møde i Handicaprådet

Københavns Handicapråd inviterer til et møde om kvalitet i sagsbehandlingen. Det finder sted den 11. november 2014 kl. 14.30 på Københavns Rådhus.  
Læs mere og se programmet

Tak for nu !

Redaktionen hører meget gerne fra dig, hvis du har kommentarer eller ønsker til nyhedsbrevet.
 
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet
 
 
 
 
 
 
Afmeld dette nyhedsbrev