Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Københavns Kommune Februar 2015     
     Handicapcenter København
Så er vi klar med en ny udgave af HCK Nyt. I dette nummer kan du først og fremmest læse om den nye organisering af centret fra 1. marts. Både processen, hvad det kommer til at betyde for borgerne og baggrunden for, at vi skifter navn til Borgercenter Handicap. 
God læselyst!

Brug disse links til at dele vores nyhedsbrev med andre med interesse for, hvad der sker i og omkring handicapcentret.   
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet

Ny organisering pr. 1. marts

Alle brikker er ved at falde på plads, og vi arbejder på højtryk for at være klar den 1. marts. 

Som omtalt i tidligere nyhedsbreve går centret snart i luften med en ny organisering, der sikrer alle borgere en fast sagsbehandler, bedre sammenhæng og udvidet råd og vejledning. Her kan du læse mere om ændringerne:

Hvad betyder det for mig som borger her og nu?
Adressen og telefonnummeret er det samme , og vi behandler dine henvendelser og ansøgninger som hidtil. Vi vil dog bede om din forståelse for, at der vil være en overgangsperiode, hvor tingene skal falde helt på plads. Vi informerer dig løbende - og du er altid velkommen til at spørge. 

Hvad vil være anderledes efter 1. marts? 
  • Faste sagsbehandlere til alle   
  • Nemmere og mere direkte kontakt til centret
  • En ny Modtagelse, der bl.a. yder råd- og vejledning og tager imod nye borgere 
  • Centret inddeles i tre tværfaglige områder; Børn, Unge og Voksne
  • Bedre information og selvbetjening på vores nye hjemmeside
  • Vi skifter navn til Borgercenter Handicap
Hvornår får jeg fast sagsbehandler?
I løbet af de første uger i marts modtager du et brev fra os med kontaktoplysninger til din faste sagsbehandler. Den faste sagsbehandler vil behandle dine ansøgninger, give råd og vejledning, koordinere kontakten til andre specialister i huset og sikre, at du oplever kontinuitet og sammenhæng i kontakten med os.  

Hvad tilbyder Modtagelsen? 
Den nye Modtagelse i receptionsområdet i handicapcentret tilbyder udvidet råd og vejledning. Den skal også sikre, at nye borgere får én fælles indgang til centret med afklaring om det videre forløb. Modtagelsen bliver også stedet, hvor man kan søge om handicapkompenserende ydelser, hjælpemidler, boligændringer m.m. 

Hvordan bliver de tværfaglige områder opdelt? 
Er borgerens eller familiens behov mere omfattende, bliver de en del af nye handicapfaglige teams inden for enten: Børneområdet (0-14 år), Ungeområdet (15-25 år) eller Voksenområdet (26-65 år).
De tre områder og de handicapfaglige teams etableres for at understøtte, at der er de rigtige kompetencer og helhedssyn til stede omkring den enkelte borger eller familie.
Læs evt. mere om den nye organisering i tidligere nyhedsbreve

Vi skifter også navn!

Billede af skilt på mur
Samtidig med den nye organisering bliver Handicapcenter København til Borgercenter Handicap. Borgercenter Handicap er et af de fire nye borgercentre i Socialforvaltningen, der skal give borgerne en bedre og mere sammenhængende service. De tre andre er Borgercenter Børn og Unge, Borgercenter Voksne og Borgercenter Hjemmepleje.  

Borgercenter Handicap vil organisatorisk bestå af det nuværende Handicapcenter København og 10 centerfællesskaber for dag- og døgntilbud for borgere med funktionsnedsættelse. I den forbindelse bliver der etableret en ny fælles stab af nuværende stabsmedarbejdere i Handicapcenter København og fra tilbudsområdet. 
Læs om de nye borgercentre på kk.dk/socialforvaltningen

Gode råd fra borgere til den nye organisering

Foto af Hans Jørgen Mølle (privateje)
På et fælles rådsmøde den 22. januar fik ledelsen i Handicapcenter København gode råd til, hvordan borgerne skal opleve den nye organisering af cemtret pr. 1 marts 2015. På mødet deltog  Centerråd, Forældreråd og Københavns Kommunes Handicapråd

Der var bl.a. lagt op til drøftelse af, hvordan borgerne ønsker at blive mødt af deres faste sagsbehandler, og hvordan borgerne ønsker at opleve styrket råd og vejledning. Du kan læse om, hvad der kom ud af mødet via linket herunder. 
Læs artikel om mødet

Info om lukkedage og nyt Kontaktcenter

Foto af mand med headset
I dagene op til den 1. marts skal rigtig mange medarbejdere i borgercentret flytte kontor. Derfor holder vi lukket for personlige henvendelser torsdag den 26. og fredag den 27. februar. Det gælder dog ikke akutte henvendelser og allerede planlagte møder. 

Som led i den nye organisering er vi også ved at udrulle et nyt Kontaktcenter. Det skal gøre det lettere for jer borgerne at komme i igennem til os op telefonerne. I forbindelse med udrulningen kan I dog opleve kø og længere svartider. Det beklager vi og gør alt, hvad vi kan, for at mindske generne. 
Læs mere og se hvordan du kan kontakte os og få hjælp på andre måder

KORT NYT

Fernisering ved den Sorte Diamant d. 12. februar

Foto af rund glaskuppel
Kan den moderne kunsts udtryksformer hjælpe til med at overskride begrænsningerne ved et fysisk handicap? Det er udgangspunktet for et kunstnerisk eksperiment, som Det Centrale Handicapråd gennemfører i samarbejde med Fremtidsfabrikken.

Ferniseringen finder sted under den transparente kuppel i Dome of Visions ved Den Sorte Diamant den 12. februar fra kl. 19-23. 
Læs mere om arrangementet
Socialforvaltningen indgår i nordisk konkurrence om udvikling af ny velfærdsteknologi

Læs mere om konkurrencen og det nordiske samarbejde

Tak for din opmærksomhed!

Redaktionen hører meget gerne fra dig, hvis du har kommentarer eller ønsker til nyhedsbrevet.
 
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet
 
 
 
 
 
 
Afmeld dette nyhedsbrev