Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Københavns Kommune Marts 2015     
     Borgercenter Handicap
Her kommer det første nyhedsbrev fra det nye Borgercenter Handicap. Af denne grund har nyhedsbrevet skiftet navn fra til BCH Nyt. Ændringen fra handicapcenter til borgercenter er dog andet og mere end blot et navneskifte. Det kan du læse om i det første indlæg. Du kan også læse om en brugertilfredshedsundersøgelse, vi gennemfører i øjeblikket, og et projekt, der skal løfte den generelle sundhedstilstand hos voksne udviklingshæmmede borgere. Sidst, men ikke mindst, bringer vi et indlæg om et besøg af en japansk professor, der har samlet inspiration til at reformere den japanske tilgang til handicapområdet. 

God læselyst!

Brug disse links til at dele vores nyhedsbrev, hvis du kender andre med interesse for, hvad der sker i og omkring Borgercenter Handicap.  
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet

Det nye Borgercenter Handicap

De to borgercenterchefer skruer det nye skilt på muren
Cheferne for det nye Borgercenter Handicap, Lasse F. Steenland og Vibeke Ries, skruede i fællesskab det gamle skilt ned og fik sat et nyt på plads ved hovedindgangen på Thoravej, da Borgercenter Handicap slog dørene op den 2. marts.

"I dag er første dag i det nye Borgercenter Handicap, hvor vi skal give borgerne en bedre og mere sammenhængende service på handicapområdet", sagde Vibeke Ries.

Borgercenter Handicap og de andre nye borgercentre i Socialforvaltningen samler myndighedsarbejdet – dvs. sagsbehandling m.m. – og arbejdet med at drive og udvikle forvaltningens mange tilbud. Derfor var receptionen også et velkommen til medarbejdere fra det tidligere drifts- og udviklingskontor på handicapområdet, som bliver en del af den samlede stab for Borgercenter Handicap – og bag ved dem 2.500 medarbejdere ude på bosteder og dagtilbud overalt i København.

Lasse F. Steenland: "Vi er glade for det nye borgercenter, hvor vi får mulighed for at bringe opgaverne tættere på borgerne og give en mere sammenhængende service".

Fakta om den nye organisering af Socialforvaltningen
• Tre borgercentre gik i luften i marts: Borgercenter Handicap, Borgercenter Børn og Unge og Borgercenter Hjemmepleje.
   Borgercenter Voksne er klar den 1. maj.
• Borgercentrene samler alle institutioner, tilbud og centre på området.
• Borgercentrene skal først og fremmest skabe en bedre sammenhæng i hjælpen til borgeren ved at nedbryde skellet mellem myndighed og udfører.
Læs mere om de nye borgercentre på kommunens hjemmeside

Borgertilfredshedsundersøgelse

Borgercenter Handicap gennemfører i øjeblikket en borgertilfredshedsundersøgelse. Undersøgelsen har været i gang siden den 23. marts og løber frem den 19. april. Vi har før gennemført sådanne målinger af brugernes oplevelse af os. Men efter at Socialudvalget i Københavns Kommune har besluttet, at forvaltningen skal arbejde med brugertilfredshed på en mere systematisk måde, vil der fremover blive gennemført brugertilfredshedsundersøgelser i hele Socialforvaltningen en gang om året. 

Der er to hovedformål med at gennemføre brugertilfredshedsundersøgelser. For det første skal svarene bruges som input til, hvor og hvordan vi skal udvikle os og blive bedre i Københavns Kommunes Socialforvaltning, og derfor også her i Borgercenter Handicap. Og for det andet skal det gøre Socialudvalget i stand til at  følge op på målet om, at flere københavnere skal være tilfredse med samarbejdet med Socialforvaltningen, og at flere københavnere med særlige behov oplever god livskvalitet (se link til pejlemærker i Socialforvaltningen herunder).  

Hvem bliver spurgt? 
Vi har sendt spørgeskemaer ud til et udpluk af borgere, som er tilknyttet Borgercenter Handicap. Det drejer sig om ca. 2700 borgere, der er udtrukket med udgangspunkt i, at alle målgrupper i centret skal være repræsenteret.  Hvis du er en del af den gruppe, der er udtrukket, vil spørgeskemaet bliver sendt til din digitale postkasse. Hvis du er fritaget fra at modtage Digital Post, vil det blive sendt en printet udgave af spørgeskemaet til dig. Spørgeskemaet er helt anonymt og svarene bliver gemt inde i det elektroniske spørgeskemasystem og kan ikke føres tilbage til den, der har udfyldt det. 

Hvad spørger vi om?
Spørgeskemaet indeholder både spørgsmål om brugernes tilfredshed med samarbejdet med Borgercenter Handicap samt generelle spørgsmål om køn, alder, og hvor længe man har været tilknyttet centret. For de brugere, som er tilknyttet Familiehuset eller hjemmevejlederne i centret, er der desuden et par spørgsmål om livskvalitet. 

Læs om Socialudvalgets pejlemærker for det sociale arbejde

VUM på japansk

Foto af sagsbehandler Helle Malmqviist
Borgercenter Handicap fik fint besøg fra Japan, hvor man vil lære om, hvordan vi arbejder med voksenudredningsmetoden (VUM) og med at give hjælp og støtte til det hele menneske. VUM er et redskab til sagsbehandlingen, som beskriver borgerens ressourcer og udfordringer og danner udgangspunkt for hjælp og støtte fra kommunen - og sikrer dialog mellem sagsbehandlere og personale i  bo- og dagtilbud omkring borgeren. Sagsbehandler i Voksenområdet, Helle Malmqvist, er blevet interviewet af den japanske universitetsprofessor Hisashi Koaga fra The University of Kitakyushu, som var på inspirationstur til Borgercenter Handicap for at blive klogere på, hvordan vi arbejder med VUM. Her i gang med at skrive en faglitterær bog, som skal reformere den japanske tilgang til handicapområdet, som er præget af, at man først og fremmest ser på det fysiske handicap.

Mere end en borger i kørestol
"Det, han gav udtryk for at være inspireret af", fortæller Helle Malmqvist, "er, at VUM netop ser på det hele menneske. Vi tænker ikke bare "her er en borger i kørestol". Vi kommer også omkring det, øjnene ikke ser, fx psykiske og kognitive funktionsnedsættelser, som også har stor betydning for, hvordan borgeren kan leve sit liv".

Godt for borgeren
Helle Malmqvist er selv "fan" af VUM: "Jeg mener, det har højnet kvaliteten i vores arbejde, og det har givet os i forvaltningen en systematik og et fælles sprog omkring borgeren. Og så er den ikke mindst en fordel for borgeren, som det hele jo handler om, fordi VUM gør det nemmere at støtte op om borgeren og sørge for, at han eller hun for den rigtige hjælp og støtte fra starten"

Borgerinddragelse
Borgerens egen vurdering af ressourcer og begrænsninger indgår som et centralt element i udredningen, og på den måde rimer VUM også på borgerinddragelse og samskabelse, der er blevet vigtige omdrejningspunkter i Socialforvaltningens måde at arbejde på. Men også den nye organisering i Borgercenter Handicap rimer godt på tilgangen i VUM, mener Helle Malmqvist: "Vi skal se borgeren som et helt menneske og sikre, at vi kommer hele vejen rundt. Og borgerens samlede behov skal understøttes af den måde, vi organiserer os på. At vi nu har lavet handicapfaglige teams og fået faste sagsbehandlere, tænker jeg, er rigtig gode forudsætninger for at lykkes".

FAKTA
VUM står for voksenudredningsmetoden. Den er udviklet af KL og Socialministeriet og blev implementeret i Københavns Kommune i 2011. Det er et redskab til sagsbehandlingen, som grundigt beskriver borgerens ressourcer og udfordringer, fysisk, psykisk og socialt, og som danner udgangspunkt for den hjælp og støtte, Socialforvaltningen kan give borgeren. Københavns Kommune er førende i Danmark i forhold til at arbejde med metoden.
Læs mere om VUM på KLs hjemmeside

Sundhedstjek for borgere med handicap på kommunens botilbud

Billede af vejviser med tre retninger
Sundhedstilstanden blandt voksne udviklingshæmmede er generelt dårligere end hos resten af befolkningen. Det viser en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet. Blandt andet, fordi borgerne i denne målgruppe ikke er så opmærksomme på tidlige sygdomssymptomer og på at opsøge læge som andre befolkningsgrupper. På denne baggrund har staben i Borgercenter Handicap fået bevilget midler til at søsætte et treårigt projekt, der skal løfte sundhedstilstanden for udviklingshæmmede borgere. Ca. 600 beboerne i kommunens botilbud vil derfor få et særligt tilbud om et årligt systematisk sundhedstjek. 

Det er blevet dokumenteret, at sådanne systematiske sundhedstjek kan betyde, at sygdomme som fx hjerte-karproblemer bliver opdaget tidligere. Dermed kan der også hurtigere sættes ind med behandling. Som en sidegevinst  bliver ikke-sundhedsfagligt personale, fx på botilbud, ofte mere opmærksomme på sundhedsfaglige problemstillinger - og dermed i stand til at kunne handle tidligere, hvis der er tegn på sygdom.

Projektet vil foregå som et samarbejde på tværs af de privatpraktiserende læger, botilbuddene og borgerne.

Tak for din opmærksomhed!

Redaktionen hører meget gerne fra dig, hvis du har kommentarer eller ønsker til nyhedsbrevet.
 
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet
 
 
 
 
 
 
Afmeld dette nyhedsbrev