|
|
 |
|
Når unge og voksne med en varig funktionsnedsættelse får tilbudt et bo- eller dagtilbud via Handicapcenter København, er det som oftest Solvejg Rosenberg eller kollegaen Heide Holm, der var visiteret dem til tilbuddet. De er begge visitationskonsulenter i voksenenheden i Handicapcenter København. Visitationskonsulenternes primære opgave er at visitere borgere til dag- og botilbud og sikre at tilbuddet matcher det behov, borgeren har. De visiterer både til dagtilbud og beskyttet beskæftigelse samt midlertidige og varige botilbud. Midlertidige botilbud er botilbud til borgere, der ikke har så stort et støttebehov. Termen ”midlertidig” skal dog ikke tages alt for bogstaveligt, da borgere i midlertidige botilbud ofte bor der en del år. Varige botilbud er målrettet borgere med et mere omfattende støttebehov. Borgere der visiteres til et varigt tilbud har mulighed for søge om en plads i et bestemt tilbud uden for kommunen af samme pris og kvalitet som Københavns Kommunes egne tilbud. Det er dog et krav, at tilbuddet er opført i Tilbudsportalen.
Solvejg og Heide er kontorfæller – og det er nødvendigt, da de arbejder tæt sammen om visitationsopgaverne. Heide visiterer til Københavns Kommunes egne tilbud. Hvis der er kapacitetsmangel på kommunens egne pladser, eller hvis Københavns Kommune ikke har det rette tilbud til den pågældende borger, træder Solvejg til. Handicapcentret har i øjeblikket 632 købte pladser uden for kommunen, hvoraf de fleste er placeret på Sjælland.
Solvejg er uddannet socialrådgiver og har arbejdet i HCK siden 2009, hvor fire lokale handicapcentre blev sammenlagt til ét center. Udover opgaven med at visitere borgere til pladser udenfor Københavns Kommune har Solvejg en række andre funktioner og kasketter. Hun er bl.a. formand for visitationsudvalget for Lions Kollegiet, der har en række boliger til unge med senhjerneskade. Derudover deltager hun i kommunens visitationsudvalg til den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) for unge mellem 18 og 25 år. Det giver god mening da mange af de unge, som bliver visiteret til STU også bliver visiteret til et botilbud. Her er Solvejg bl.a. med til at sikre, at den unge kan tage uddannelsen i nærheden af botilbuddet. Hun bidrager også med information til ledelsen i handicapcentret. Hvor mange borgere står på venteliste, hvad ser hun som det nuværende og det fremtidige behov for pladser etc.? Også når det gælder opførelsen af nye botilbud er Solvejg med på råd. Hun bidrager til en arbejdsgruppe i kommunens byggekontor med sin handicapfaglige viden om målgrupper, fysisk indretning af bosteder osv.
Om visitationsgruppen i HCK:
- Forankret i voksenenheden
- 29 medarbejdere i alt. Heraf godt 20 sagsbehandlere og praktikanter
- To visitationskonsulenter, en specialkonsulent og en afdelingsleder
- Udover visitationsgruppen består voksenenheden af en gruppe for personlige tillæg og enkeltydelser med 30 medarbejdere
Når Solvejg og Heide foretager den endelige visitering til et bo- eller dagtilbud, ligger der et større udredningsarbejde bag. Når Handicapcenter København får en henvendelse vedr. plads i et dag- eller botilbud - er det sagsbehandlerne fra voksenheden, der indsamler dokumenter, afholder møder med borgeren, de pårørende/værgen og foretager en udredning af borgerens ønsker og behov. For at kunne afdække borgerens behov, er der mange oplysninger, der skal koordineres. ”Det spænder fra at indhente psykologiske udredninger til at indhente oplysninger fra skoler eller uddannelsessteder osv. Sagsbehandlerne indsamler også information om, hvilket støttebehov den pågældende borger har. Kan vedkommende selv købe ind, er der et forsørgelsesgrundlag, hvad med uddannelse, beskæftigelse, pension etc.? Først når alle oplysninger af samlet ind, kommer Heide, vores afdelingsleder og jeg ind i billedet”, fortæller Solvejg. "Vi vurderer derefter, om borgeren skal målgruppeplaceres til et dagtilbud, et midlertidigt eller et varigt botilbud og finder et tilbud til borgeren, som vi indstiller til”. Hvis der ikke kan findes et tilbud med det samme, bliver borgeren optaget på en venteliste.
Læs mere om visitationsprocessen på hjemmesiden
Om arbejdet som visitationskonsulent fortæller Solvejg: ”Det er et utroligt alsidigt arbejde – og jeg er meget glad for det. Der sker altid noget nyt og uventet. Jeg oplever, at jo dygtige jeg bliver, jo mere bliver jeg udfordret. Det betyder også meget, at jeg har gode kolleger og gode arbejdsforhold. Vores sagsbehandlere er rigtig dygtige”. Om samarbejdet de to visitationskonsulenter imellem fortæller Heide Holm: ”Vi supplerer hinanden perfekt. Vores kompetencer passer til vores personligheder”. Solvejg indskyder, at det også betyder noget for arbejdsglæden, at deres arbejde bliver værdsat.”Vi får megen anerkendelse og respekt for både ledere i centret, samarbejdspartnere og de pårørende. Vi fordeler pladser og borgere efter bedste evne. Og når det lykkedes, er det dejligt”. De to kolleger har dog ikke decideret borgerkontakt. ”Vi tror på, at vi en forskel. Og på en måde har vi det godt med, at vi ikke har nogen direkte borgerkontakt. Forstået på den måde, at vi derfor kan foretage en mere objektiv fordeling af pladser. Vi har dog meget kontakt med de pårørende”, slutter de to visitationskonsulenter.
|