Nyhedsbrev oktober 2024

Et sundhedsvæsen under omstilling

I et sundhedsvæsen under omstilling er forebyggelses- og rehabiliteringsperspektivet vigtigere end nogensinde. Hverdagslivet bliver for mange sat under pres, når kronisk eller alvorlig sygdom rammer – og nogle målgrupper er mere sårbare end andre.

Det er vi meget bevidste om i Center for Kræft og Sundhed. Derfor er vi også stolte af de mange ting, der er i gang i centret og som kommer borgerne til gavn.

Læs videre her

 

Ny videnskabelig artikel: Hvem inkluderes i brugen af patient-rapporterede oplysninger (PRO)?

I CKSK har vi indsamlet PRO-data siden 2019. I et samarbejde med forskerne Thomas Maribo og Claus Vinther Nielsen fra DEFACTUM har vi undersøgt den sociodemografiske baggrund for at se, om der er mønstre i hvem der får tilsendt PRO og hvem der svarer på PRO i forbindelse med den indledende samtale centret. Vi har også set på arbejdsgange og PRO-systemets betydning for inklusion og besvarelse.

Vi fandt at:

  • Der er en social ulighed i både hvem der får tilsendt PRO og hvem der besvarer PRO - kræftoverlevere med lavere uddannelse og indkomst har større sandsynlighed for enten ikke at modtage eller ikke at besvare PRO-spørgeskemaer
  • Arbejdsgange og PRO-system kan forværre denne ulighed 

Resultaterne understreger vigtigheden af løbende overvågning og tilpasning, når man implementerer PRO i klinisk praksis. Vi argumenterer også for, at man i den kliniske praksis skal være opmærksom på og have tiltag der understøtter, at alle patientgrupper inkluderes.

Læs artiklen her

 

Nyt udviklingsprojekt får ekstern finansiering

Vi er stolte af at kunne dele nyheden om, at TrygFonden og Østifterne har valgt at støtte vores nye udviklingsprojekt for unge voksne med fremskreden kræft med i alt 1,5 mio. kr.

I samarbejde med Københavns Universitet vil vi i 2025 lancere et naturbaseret forløb for unge voksne (25-45 år) med fremskreden kræft. Vi rekrutterer deltagere fra hele Region H til fire spændende forløb, som skal give nye perspektiver på livet og som kombinerer rehabiliterende og pallierende elementer.

Læs mere om projektet her

 

Sundhedsfaglig Kontaktperson i CKSK: Lighed og kvalitet i rehabiliteringsforløbet

Alle borgere henvist til CKSK tilknyttes en sundhedsprofessionel kontaktperson, der følger borger fra start til slut på forløb.

Kontaktpersonen leverer en selvstændig rehabiliteringsindsats, der sikrer en rehabiliterende tilgang, der bidrager til lighed og kvalitet, og som skaber værdi og effekt for borgerne på både kort og langt sigt. Vi har i 2023/24 arbejdet målrettet med at funktionen er velbeskrevet og at værdien for borgerne er synlig.   

Vi har:

  • Udviklet en illustration af kontaktpersonens opgaver, hhv. de opgaver der altid løses og de opgaver, der skues op og ned for tilpasset borgers behov og situation.
  • Udvalgt kvalitetsindikatorer og opsat mål blandt eksisterende data, der belyser og monitorere kvaliteten af kontaktpersonens arbejde.
  • Gennemført en spørgeskemaundersøgelsen med lidt over 100 borgere om deres oplevelse af kontaktpersons-funktionen.
  • Udarbejde en artikel, der beskriver kontaktpersonens opgaver og betydning for den borgeroplevede og organisatoriske kvalitet af rehabiliteringsforløb i CKSK.
  • Præsenteret kontaktpersons-funktionen på både en international og en national rehabiliteringskonference.
 
 

Brobygning fra kommunalt rehabiliteringsforløb til foreningslivet

I Center for Kræft og Sundhed arbejder vi målrettet på, at vores borgere holder fast i den gode vane med fysisk aktivitet - også efter deres forløb hos os er slut. Foreningslivet har en unik evne til at skabe varige fællesskaber og motivation, og vi ser et kæmpe potentiale i at bygge bro mellem vores center og lokale idrætsforeninger.

 
 

Natur og Håndværk på ECRS

I september præsenterede vi en poster om vores nye tilbud "Natur og Håndværk – et frirum i hverdagen" på European Cancer Rehabilitation Symposium 2024. Interventionen arbejder både med rehabiliterende og pallierende elementer og kombinerer craft og naturterapi.
 
Deltagerne oplever en reduktion i belastning og opnår bl.a. både ro, glæde og en pause fra sygdom.
 

Tilbage til arbejdet – nyt oplag og snart også på engelsk

Tilbage i 2019 udviklede CKSK og REHPA, Videnscenter for Rehabilitering og Palliation materialet ’Tilbage på arbejde’. Nu er materialet genoptrykt for tredje gang. Det kan bestilles ved at skrive til kraeft@kk.dk.
 
Materialet er gratis, men der er egenbetaling på porto. Det kan fortsat downloades på hjemmeside her

Det borgerrettede materiale er ved at blive oversat til engelsk. Vi forventer, det vil være tilgængelig elektronisk i løbet af efteråret.
Footer