Spring til indhold

Fotos fra københavnererindringer

Siden 1995 har over 800 erindringer ligget i Stadsarkivets kælder og ventet på at deres indhold måtte offentliggøres. En del erindringer indeholder fotografier, som nu kan ses på kbhbilleder.dk. Erindringerne er skrevet af københavnske pensionister og fortæller  både om livet, hverdagen, og de store begivenheder i byens historie.

Tre børn foran et plankeværk - 1933

Tre børn stående foran et plankeværk i gården ved Vesterfælledvej, 1933. Foto fra erindring af Grete Andersen, født 1925. Ukendt fotograf. Københavns Stadsarkiv

Kom tæt på Københavnerne 

Med erindringsfotografierne kan man få et unikt indblik i Københavns historie. Det er almindelige københavnere der har taget fotografierne, udvalgt og indsendt dem. Kigger man samlingen igennem, kommer man tæt på forskellige oplevelser af København, der både fortæller om byens historie og om københavnernes egne, personlige og nære liv.  

Samlingen rummer motiver i farver og i sort-hvid fra det København, der var engang. Det er en by med gadeliv, sporvogne, nedslidte baggårdsmiljøer, pulserende industri langs haven og befrielsens jubel.  Andre motiver er mere personlige. Man kommer tæt på børn og bedsteforældre, og man kommer næsten med som gæst til fødselsdage, familiefester og havefester. 

Ved billederne har vi inkluderet et lille citat fra erindringen de steder, hvor erindringsskriveren direkte omtaler motivet.

Se fotografierne på kbhbilleder.dk

Læs mere om erindringerne fra 1995 på Københavns Stadsarkivs hjemmeside

 

Københavns pensionister skrev historie 

Fotografierne blev i 1995 afleveret til Københavns Stadsarkiv, der havde igangsat en stor indsamling af erindringer fra byens pensionister. Pensionisterne blev bedt om at skrive om livet i byen fra 1920-1960, og gerne vedlægge fotografier. 

Opbakningen til indsamlingen var meget stor. Det strømmede ind med ikke mindre end 1.200 erindringer. Mange af erindringerne var ledsaget af fotografier, som skribenterne syntes passede sammen med teksten eller som havde betydning for sig selv.  

Mange af bidragene blev afleveret med en klausul om, at der skulle gå 25 år før de måtte deles med offentligheden. Den tid er gået nu, og derfor kan erindringerne læses på Københavns Stadsarkivs hjemmeside og fotografierne ses her på kbhbilleder.